Έχοντας ζήσει από κοντά τα αγροτικά προβλήματα επί σειρά ετών, θα ήθελα κι εγώ να σχολιάσω αυτήν την απίστευτη σαχλαμάρα που βλέπουμε κάθε τρεις και λίγο και μας την πασάρουν ως διαμαρτυρία. Γάλατα χύνονται στους δρόμους, φρούτα και λαχανικά πετιούνται στις χωματερές. Στους δρόμους επίσης παρατάσσονται ολοκαίνουρια και γυαλισμένα τρακτέρ, παρακωλύοντας την κυκλοφορία μιας ολόκληρης χώρας. Ναι, τους εκμεταλλεύονται τους αγρότες σήμερα, τους έχουν υπό ομηρία με τις επιδοτήσεις, τα "σπασμένα" δικαιώματα και τον καθορισμό τιμών από τη Λάρισα. Αλλά φταίνε και οι ίδιοι για το χάλι τους. Φταίνε και παραφταίνε. Γιατί κι αυτοί οι ευλογημένοι είναι τελείως ερασιτέχνες στη δουλειά τους. Δεν ξέρουν ούτε πού καλλιεργούν τί, ούτε γιατί. Επειδή απλά έτσι τους είπαν, χωρίς να εξετάζουν καν ποιά καλλιέργεια είναι κατάλληλη για τα χωράφια τους. Έχουν γίνει αναδασμοί, σχεδόν σε όλη την Βόρεια Ελλάδα εξ όσων γνωρίζω, και αυτοί στην κοσμάρα τους. Αντί να ενοποιήσουν τις καλλιέργειες για να μειώσουν το κόστος, πετάνε αετό και με μακριά καλούμπα μάλιστα! Κάθονται και σκοτώνονται για δυο στρέμματα γη. Βάζουν μέσα στον ΟΓΑ την κάθε θείτσα που δεν έχει δουλέψει ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΗΣ και γκρινιάζουν για τα χάλια του ταμείου και για τις χαμηλές συντάξεις. Δεκαετίες τώρα οι συνδικαλιστές τους τους πίνουν το αίμα με το καλαμάκι και πάνε και τους χρυσώνουν στην κυριολεξία. Στο χωριό μου οι συνδικαλιστές έχουν μαζέψει χρήμα και για τα εγγόνια τους, με κάτι καλλιέργειες της πλάκας. Και η συντριπτική πλειοψηφία της αγροτικής τάξης ΠΕΙΝΑΕΙ! Δουλεύουν σαν τα σκυλιά, και κάθε χρόνο βγαίνουν ολοένα και πιο χρεωμένοι. Και πάνε να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους πάντα με τον ίδιο μαλακισμένο τρόπο... κλείνοντας τους δρόμους. Όχι ρε παιδιά, δεν θα βγάλετε τίποτα κλείνοντας τις Εθνικές οδούς πέρα από το να κάνετε μάγκες τους συνδικαλιστές σας (ονόματα δεν λέμε, όλοι τους ξέρουμε λίγο πολύ). Διεκδικήστε αυτά που σας αξίζουν νόμιμα και με την αξιοπρέπεια που σας αρμόζει. Ναι, να ζήσετε αξιοπρεπώς, δεν λέει κανένας όχι, σας αξίζει μέγιστος σεβασμός, αλλά μάθετε επιτέλους πώς να δουλεύετε. Έχω φίλους αγρότες που βγάζουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα ακόμη κι αν αφαιρέσουν τις επιδοτήσεις και λοιπά συναφή. Αλλά είναι άνθρωποι που έβαλαν και λίγο το μυαλουδάκι τους να δουλέψει, παραδειγματίστηκαν από συναδέλφους τους στο εξωτερικό κυρίως και μελέτησαν τη δουλειά τους. Αυτοί θα επιβιώσουν. Αν δεν γίνετε και οι υπόλοιποι επαγγελματίες, λυπάμαι αλλά θα χάσετε. Τέλος, μην πετάτε τα προϊόντα σας και μην κλείνετε τους δρόμους. Η άσκοπη ταλαιπωρία όλων των άλλων πολιτών δεν θα σας προσφέρει τίποτα. Εμείς θα χάνουμε ολοένα την υπομονή μας κι εσείς το δίκιο σας και τη συμπάθειά μας.
Πολύ σωστά τα λες. Και εγώ περίπου τα ίδια θα έγραφα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ελληνική γεωργία ποτέ δεν προσαρμόσθηκε στα νέα δεδομένα. Όλοι έμαθαν να ζουν με τις επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
π.χ. Θυμάμαι τα πορτοκάλια που μας έστελναν πίσω οι Γερμανοί επειδή ήταν πήχτρα στο φυτοφάρμακο.
Από την άλλη όταν έκλειναν τους δρόμους οι αγρότες έσπευδε η κάθε κυβέρνηση να τους δώσει χρήμα. Η απόλυτη σπασμωδική κυβερνητική κίνηση!
Είμαι απαισιόδοξος για την ελληνική γεωργία. Φως στο τούνελ δεν φαίνεται.
Φίλε μου IonnKorr,αυτά τα έχουμε πει και τα έχουμε συζητήσει πολλές φορές, κάθε που κλείνει η Εθνική ή το λιμάνι, ή δεν ξέρω κι εγώ τί άλλο... Απλά τσαντίστηκα χθες βράδυ και τα έγραψα. Όσο για το μέλλον της Ελληνικής γεωργίας, όσο δεν αντιλαμβάνονται ότι είμαστε χώρα που παράγει ποιότητα κι όχι ποσότητα πάντα ριγμένη θα είναι. Ενδεικτικά αναφέρω τον καπνό της Ξάνθης, τον κρόκο της Κοζάνης, το ελαιόλαδό μας και πλήθος άλλα προϊόντα που είναι κορυφαία. Αντί να τα αναπτύξουμε, τα χαντακώνουμε μονίμως. Καλό θα ήταν επίσης να το δούμε σε συνάρτηση με τους άλλους τομείς παραγωγής, που χωλαίνουν επίσης (ναυτιλία, βιομηχανία, τεχνολογία, τουρισμό κλπ), αλλά επιφυλάσσομαι στο μέλλον. Η ουσία είναι ότι πάλι τίποτα δεν θα γίνει πέρα από το να σπάσουν τα νεύρα μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜια ερώτηση μόνον.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι "Ηώς" το πραγματικό σου όνομα?
Αν όχι, πως σου ήρθε να πάρεις αυτό το παρωνύμιο?
Περιμένω (με ανυπομονησία) την απάντηση.
Όχι IonnKorr, ο νονός μου δεν είχε τόση φαντασία και μου έδωσε ένα πιο συμβατικό όνομα. Η Ηώς είναι η θεότητα της αυγής, που για εμένα συμβολίζει την φρέσκια αρχή των πραγμάτων, την αέναη επλίδα και την άρνηση των εμποδίων που επιβάλλει το παρελθόν. Κάθε αυγή ξεκινάει μια νέα μέρα που αποτελεί την αρχή της υπόλοιπης ζωής μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάθε αυγή ξεκινάει μια νέα μέρα που αποτελεί την αρχή της υπόλοιπης ζωής μου
ΑπάντησηΔιαγραφήΌμορφο ακούγεται.
Ολόκληρο Υπουργείο Γεωργικής ανάπτυξης (αλήθεια, δεν άλλαξε όνομα αυτό;), με τόσους γεωπόνους θα έπρεπε να είχε καθοδηγήσει τους αγρότες στις σωστές καλλιέργειες, μια και οι ίδιοι δεν κατέχουν επιστημονικές γνώσεις γεωργίας, αλλά αυτές που έμαθαν από τους προγόνους και που επαρκούν μόνο για συνθήκες 1950 και δασμοβίωτη γεωργία. Φταίει και η πατροπαράδοτη νοοτροπία που λέει ότι ο αγρότης πρέπει να περνάει τα 3/4 (ή και περισσότερο) του εργάσιμου χρόνου του στο καφενείο (ή μπλε, ή πράσινο ή κόκκινο...) και 1/4 (ή λιγότερο) στο χωράφι. Και, φυσικά, οι επιδοτήσεις που από εξαίρεση έγιναν κανόνας. Μόνο με την εκπαίδευση και με τη δημιουργία νέας γενιάς αγροτών νομίζω ότι θα είναι δυνατόν να σπάσει αυτή η παράδοση.
ΑπάντησηΔιαγραφήHeliotypon
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχεις δίκιο για τους Έλληνες αγρότες. Έχουν μείνει στο Μεσαίωνα. Επειδή, είχαν μάθει με τις επιδοτήσεις των Μεσογειακών προγραμμάτων κυριολεκτικά ξάπλωσαν στα καφενεία, και πολλοί από αυτούς βούλιαξαν σε ατέλειωτες χαρτοπαιξίες.
Όταν αργότερα ήρθαν και οι μετανάστες (Αλβανοί, Βούλγαροι) κυριολεκτικά ξέχασαν κατά που πέφτει το χωράφι τους.
Και όλα αυτά όταν στην Αμερική και την υπόλοιπη Ευρώπη οι αγρότες μάθαιναν, ακόμη και μέσω internet, και τους νέους τρόπους καλλιέργειας.
Heliotypon=> Τί μου λες τώρα... Φαντάσου ότι μέσα στο Υπουργείο βαρέθηκαν ακόμη και να διαλέξουν κάποιο άλλο όνομα, τους αγρότες θες να καθοδηγήσουν; Ας το πάρουμε απόφαση, είμαστε μια χώρα που βασίζεται στην ιδιωτική πρωτοβουλία, η κρατική οργάνωση υπάρχει μόνο για φοροεισπρακτικούς λόγους, για να ταϊζει τους κηφήνες, όπως θα έλεγες κι εσύ. Όσο δεν το αλλάζουμε, τόσο θα μας φορτώνονται.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤεμπέληδες βέβαια δεν θα τους έλεγα, αλλά είναι γεγονός ότι η εργασία τους μπορεί να θεωρηθεί εν μέρει εποχική. Το χειμώνα δεν έχουν και πολλά να κάνουν. Από Μάρτιο έως Νοέμβριο όμως περίπου, πλακώνει πολλή δουλειά.
Όσο για την δημιουργία της νέας γενιάς αγροτών, προσπάθησαν πριν καμιά 10ετία οι Ευρωπαίοι εταίροι μας να κάνουν κάτι αντίστοιχο, προωθώντας τους λεγόμενους "νέους αγρότες", αλλά εμείς οι Ελληνάρες κάναμε τις σχετικές επιδοτήσεις γαρδένιες στα σκυλάδικα όλης της επικράτειας πάλι. Άδικο έχουν που μας σιχαίνονται περισσότερο από τις αμαρτίες τους μετά;
IonnKorr=>Άμα σου πω τί μου θύμισες τώρα με το internet... Πριν λίγα χρόνια, εξυπηρέτησα έναν κτηνοτρόφο, φίλο του πατέρα μου, περνώντας τα ζώα του σε excell, για να τον διευκολύνω στην καταγραφή. Επειδή δεν είχα πρόχειρο εκτυπωτή, του έδωσα το αρχείο σε CD για να το παραδώσει στην αρμόδια υπηρεσία. Κι αντί να πουν και ευχαριστώ που τα πήραν έτοιμα από εκεί και δεν χρειαζόταν να τα ξαναγράψουν, με έπιασε ο υπάλληλος την άλλη μέρα, και μου έκανε ολόκληρο κήρυγμα, επειδή δεν ήξερε πώς να ανοίξει το αρχείο!χαχαχαχαχαχαχαχαχαχα
Και όλα αυτά, εν έτει 2000+. Ενώ από τη δεκατία του '90 οι Ολλανδοί και Γάλλοι συνάδελφοί τους παρευρίσκονταν σε διαθνή συνέδρια και επικοινωνούσαν με e-mail...
Άντε, για να μην πω για την Agrotica, που γίνεται ετησίως στη Θεσσαλονίκη και ούτε καν πατάνε το πόδι τους.
Αλήθεια, αυτό το χθεσινό με το πλοίο στην Ηγουμενίτσα πώς σας φάνηκε; Χουλιγκανισμός;
Ευτυχώς που δεν θα έρθω Θεσσαλονίκη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚακώς!
ΑπάντησηΔιαγραφή