28/6/11

Όταν σου ανεβαίνει η πίεση....

Με αφορμή ένα σχόλιο του Λάκωνα  στην προηγούμενη ανάρτηση κι επειδή μου ανέβηκε η πίεση, προέκυψε αυτή η ανάρτηση που ξεφεύγει πάρα πολύ από το ύφος αυτού του blog.
Ο Λάκωνας λοιπόν, για όσους δεν τον γνωρίζετε, είναι ένας νέος ακαδημαϊκός εν Βασιγκτώνα κείμενος, που θα έλεγε και ένας κοινός μας φίλος, έξυπνο παλικάρι και την γνώμη του την εκτιμώ απεριόριστα, διότι μιλά όταν έχει κάτι να πει. Όταν ξεκίνησα να απαντώ στο σχόλιό του, συνειδητοποίησα ότι χρειάζεται μια ολόκληρη ανάρτηση, όχι προς τον Λάκωνα αλλά προς τον γνωστό αγαπητό μου αναγνώστη. Γι' αυτό παραθέτω με πλάγια γραφή μέρη του σχολίου με αφορμή τα οποία αγγίζω κάποια θέματα, απλά και μόνο γιατί μου έδωσαν το έναυσμα να δω πώς σκέφτονται κάποιοι συνέλληνες. Και για να μην τρέχετε να το διαβάζετε.

Δεν υπάρχει τρόπος να απολύσεις δ. υπαλλήλους επειδή είναι υπεράριθμοι και βουλιάζουν τη ΔΕΚΟ. Δεν μπορείς να τους κάνεις τίποτα! Μόνον 3 τρόποι υπάρχουν: Ή τους μετατάσσεις (μετά από πολλές δυσκολίες) ή εφαρμόζεις κάποια (πανάκριβη) εθελούσια έξοδο ή μεταφέρεις τη ζημιά της ΔΕΚΟ στον κρατικό προϋπολογισμό και δανείζεσαι για να το καλύψεις. Το τελευταίο είναι αυτό που κάναμε για χρόνια και συνεχίζουμε να το κάνουμε.
Μπορείς να μετατάξεις όλους τους υπεράριθμους σε μια υπηρεσία που λίγο μετά θα καταργηθεί, οπότε θα είναι αναγκασμένοι να αναζητήσουν εργασία. Εγώ προσωπικά θα άρχιζα από όλους τους συνδικαλιστές. Χε χε χε, πολύ θα ήθελα να τους δω να στέλνουν βιογραφικά και να πηγαίνουν σε συνεντεύξεις, να αναζητούν εργασία τα κοράκια... Πλάκα πλάκα ΠΟΛΥ θα το ήθελα. Να μην έχω κι εγώ τις μικρές μου φαντασιώσεις; Επίσης παύεις να προσλαμβάνεις εφόσον είσαι ήδη υπεράριθμος. Όποιος δεν θέλει να μετεκπαιδευτεί, τον πούλο. Απλά πράγματα, δεν είδα όμως να συμβαίνει κάτι τέτοιο.
Η επόμενη λογική σκέψη μου είναι ποιός π***ης έκανε τις ΔΕΚΟ υπεράριθμες διορίζοντας και διορίζοντας κομματικούς ημετέρους κάθε χρώματος! Όοοοοχι, δεν είναι άσχετο με το θέμα μας! Είναι πολύ σχετικό. Αυτός που τώρα τους λέει αντιπαραγωγικούς; ΧΑ και ΧΑ ας καγχάσω δυνατά. Και μην μου πεις ότι μπαίνω σε φαύλο κύκλο. Επιτέλους κάποιος να αναλάβει τις ευθύνες του. Αλλά τί λέω κι εγώ η ρομαντική τώρα... άμα παραγραφούν οι αξιόποινες πράξεις, μπορεί. Και να περιφέρει με μαγκιά το σαρκίο του, σαν τον Μαντέλη. Σίγουρα είναι πολύ πιο εύκολο να τις διαλύσουμε, το δύσκολο είναι να τις ξαναφτιάξουμε. Παρεμπιπτόντως, σε περίπτωση ιδιωτικοποίησης των ΔΕΚΟ, πέραν του ότι θα λάβει το ελληνικό κράτος ένα κλάσμα μόνο της πραγματικής τους αξίας, οι αγοραστές δεσμεύονται ώστε να μην γίνουν απολύσεις. Ξέρεις πώς ξεφορτώνονται τους υπεράριθμους; Τους σπάνε τα νεύρα, για να το πω λαϊκά. Τους πιέζουν πέραν του breaking point, μπας και σηκωθούν να φύγουν απο μόνοι τους. Να είσαι βέβαιος ότι κανενός “βολεψάκια” δεν θα σπάσουν τα νεύρα. Αυτοί είναι εδώ και δεκαετίες τόσο σταρχιδιστές που χρειάζεται βίντσι για να ξεκουνηθούν. Και σε τελική ανάλυση αν την θέλει ο ιδιωτικός τομέας σημαίνει ότι είναι μια βιώσιμη επιχείρηση. Ας βάλουν τα μυαλά τους να δουλέψουν ώστε να την κάνουν κερδοφόρα, όχι να την διαλύσουν! Αυτός είναι ο εύκολος δρόμος, επαναλαμβάνω, όχι όμως ο ορθότερος επιχειρηματικά.

Η υπερφορολόγηση είναι μονόδρομος αν θες να μην πουλήσεις. Και ο ελληνικός λαός δε θέλει ούτε να πουλήσει ούτε να φορολογηθεί επιπλέον ούτε να πληρώσει τους ήδη υψηλούς φόρους που του έχουν επιβληθεί. Ο λαός θεωρεί "ξεπούλημα" τη δημόσια περιουσία χωρίς να θέλει να καταλάβει πως δεν υπάρχει η έννοια της δημόσιας περιουσίας κολλήμενος στα αριστεροβλαμμένα ιδεολογήματα του 19ου αι. που του χαϊδεύουν τα αυτιά κορεύοντας τη φοβικότητά του απέναντι σε κάθε τι μη-κρατικό (είμαστε ο πιο φοβικός λαός της Ευρώπης).
Ώστε η μόνη λύση που έχουμε είναι η υπερφορολόγηση. Οικονομολόγος δεν είμαι, αλλά έχω την εντύπωση ότι η επιβολή νέων φόρων σε περίοδο ύφεσης όχι μόνο δεν θα φέρει τα αναμενόμενα έσοδα αλλά θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο το πρόβλημα. Όλα αυτά τα σαίνια οι οικονομολόγοι σίγουρα έχουν να προτείνουν και κάτι καλύτερο, εγώ μόνο έχω διαβάσει αρκετές αξιόπιστες λύσεις για το θέμα. Τουλάχιστον να διασφαλίσουμε ένα μίνιμουμ εσόδων και μετά κοιτάμε αν και πώς μπορεί να διευρυνθεί. Αυτό λέει η κοινή λογική. Ας μήν ξεχνάμε ότι “ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος”. Όταν επιβάλλεις το 50% των (μεικτών) εσόδων ενός ατόμου να έρχεται άμεσα ή έμμεσα σε εσένα, τον οδηγείς με μαθηματική ακρίβεια στην λιμοκτονία. Πέραν του ότι από ένα πολύ σύντομο σημείο και μετά δεν θα έχει έσοδα για να σου δώσει. Μιλάω πάντα για τον ιδιωτικό τομέα, βέβαια, που τον τελευταίο χρόνο κυριολεκτικά έχει βουλιάξει άπατος και έχει μηδενική κίνηση (πόσο μάλλον κέρδη). Γιατί ο δ.υ. Να σου δώσει τί; Χρήματα που εσύ του έδωσες, να στα ξαναδώσει για να του τα ξαναδώσεις με μορφή μισθού; Είναι παράλογο!
Αλλά ακόμη κι αν είναι έτσι, ας φορολογήσει με ποσοστό επί του καθαρού εισοδήματος. Δηλαδή, πόσα πήρες κυρία Ηώ μου φέτος, πόσα ξόδεψες, πόσα σου έμειναν, φέρε μου το 50% από αυτά. Τα καθαρά! Αυτά που έχεις στην τσέπη σου. Μια τέτοια πολιτική θα έσπρωχνε τους πολίτες στο να καταναλώσουν και να αυξηθεί η κίνηση στην αγορά, με αποτέλεσμα να μην περιμένει από εσένα, το Κράτος να τον στηρίξεις. Ούτως ή άλλως πότε στήριξε το Ελληνικό Κράτος τον μέσο έντιμο Ελληνα πολίτη;
Δεν αντιτίθεμαι στην ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ για να μην ξεπουληθεί η δημόσια περιουσία, αλλά στην ιδιωτικοποίηση της παροχής βασικών κοινωνικών αγαθών που θα έπρεπε να μπορώ να απολαμβάνω όντας Ελληνας πολίτης. Ας πάρουμε για παράδειγμα την ΔΕΗ. Αγοράζει το ρεύμα με 0,45€/KwH, ενώ το πουλά με 0,1€. Φυσικά με το που θα ιδιωτικοποιηθεί δεν μπορεί να λύσει τα 20ετή συμβόλαια που έχει με τους παραγωγούς, άρα θα ανεβάσει την τιμή του ηλεκτρικού. Λογικό; Επομένως θα πενταπλασιαστεί το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος. Αν λοιπόν πλήρωνα 50€ για ρεύμα το μήνα, θα πληρώνω 250! Τέλεια, ΤΕΛΕΙΑ!!! Ενώ ταυτόχρονα μου μειώνουν τον μισθό σε 592€. Ωραία. Ας πούμε ότι μένω σε μια γκαρσονιέρα γιατί ο μπαμπάς μου δεν είχε λεφτά να μου αγοράσει σπίτι και μένω μακριά από την ιδιαίτερη πατρίδα μου (άρα συγκατοίκηση με γονείς αποκλείεται). Και σε τρώγλη ακόμη να μένω, 300€ δεν τα δίνω για ενοίκιο; Και παραπάνω μην σου πω... Άρα 592-300-250, μου μένουν 42 ολόκληρα Ευρώ. Για να πληρώσω νερό, τηλέφωνο, να φαω, να πιώ, να ντυθώ, να μορφώσω τα παιδιά μου κλπ κλπ κλπ. Χέστηκα για τον ΟΠΑΠ αγαπητέ αναγνώστη, δεν πα να τον πουλήσουν, να τον κομματιάσουν, να τον ξεσκίσουν; Δεν απειλείται η διαβίωσή μου... σκέψου όμως να κάθεσαι με την γκαζόλαμπα τα βράδια, προκειμένου να κάνεις λίγη οικονομία. Να μην ανάβεις θερμοσίφωνα. Να το σκέφτεσαι αν θα κάτσεις λίγο στο pc σου να ξεσκάσεις (λεφτά για να βγεις έξω δεν έχεις ούτε κατά διάνοια). Ή ακόμη σκέψου και το ακόμη χειρότερο. ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ. Τρεχούμενο νερό. Αποχέτευση. Πόσο μάλλον ίντερνετ και λοιπές πολυτέλειες. Γιατί δεν μπορείς να το πληρώσεις, όχι γιατί είσαι τεμπέλης, όχι γιατί δεν είσαι έντιμος, όχι γιατί δεν είσαι ικανός ή είσαι άεργος, αλλά γιατί δεν βγαίνουν τα κουκιά. Δεν είναι θέμα φόβου, είναι θέμα επιβίωσης, το αντιλαμβάνεσαι αγαπητέ μου αναγνώστη;
Να το πάω και λίγο παραπέρα αγαπητέ μου αναγνώστη; Εσύ που με λες φασιστάκι και ανθέλληνα επειδή απαιτώ καθολική δημόσια ασφάλιση, πώς θα σου φαινόταν αν όλα τα ασφαλιστικά ταμεία αρνούνταν να σε ασφαλίσουν επειδή πάσχεις από άσθμα; Δείτε το παράδειγμα της Αμερικής. Πόσους ακριβώς συγκέντρωσε ο Ομπάμα που δεν είχαν πάει ποτέ στην ζωή τους σε οδοντίατρο; Επαναλαμβάνω, ποτέ στην ζωή τους σε οδοντίατρο! Όχι στην Ακτή των Σκελετών, για την Αμερική μιλάμε, που έχει ιδιωτική ασφάλιση, που όσο πιο παραγωγικός είσαι τόσες περισσότερες παροχές έχεις κλπ κλπ κλπ! Στις ΗΠΑ, που δεν πληρώνουν “νταβατζιλίδικα” ΙΚΑ, σύκα και λοιπά γελοία ταμεία.

Τέλος, το επιχείρημα που αναφέρεις περί φοροδιαφυγής είναι κυκλικό και αντανακλά όχι μόνο τη φοβικότητά μας αλλά και την υποκρισία μας. Ζητάμε από τους πολιτικούς να "κάνουν το πρώτο βήμα" προς την ηθική αφού εμείς θεωρούσαμε για χρόνια καταλληλότερο τον Πρωθυπουργό της πιο διεφθαρμένης κυβέρνησης της Μεταπολίτευσης - και πολιτικό ένοχο κατά το μεγαλύτερο μέρος της κρίσης που περνάμε. Ζητάμε ηθική από τους ανήθικους πολιτικούς τους οποίους εμείς εκλέψαμε.
Μάλιστα. Φταίνε οι Έλληνες που φοροδιαφεύγουν, δεν αγαπάνε την πατρίδα τους, και κακώς τους κατηγορούμε τους καημένους τους ΡΑΜΠΟ για χρηματισμό από τους μεγαλοφοροδιαφεύγοντες! Δηλαδή η είσπραξη των φόρων επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων! Αλλά θα μου πεις γιατί όχι; Τί σε αυτή τη γαμημένη χώρα ΔΕΝ επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων; Μέχρι και το Σύνταγμα! Είναι υποκρισία να απαιτώ να ελέγχει ώστε να πληρώνουν φόρους οι τύποι με τις Καγιέν, σωστά! Τότε για ποιόν λόγο να έχω κράτος; Ας το κάνουμε μπουρδέλο το μαγαζί, να βγάλουμε και κανα φράγκο. Το σφάλμα των υποστηρικτών αυτής της άποψης είναι ότι νομίζουν ότι ζητάμε από τους πολιτικούς να κάνουν το πρώτο βήμα. ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ ΖΗΤΑΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΑΔΡΑ . Αλλά όχι, είναι υποκρισία αυτό. Ρε αγαπητέ μου αναγνώστη, μέχρι χθες πλήρωνα κανονικά όλους μου τους φόρους. Σήμερα όμως δεν βγαίνει ο λογαριασμός. Δεν έχω να φάω, το καταλαβαίνεις; Οπότε θα κοιτάξω να κλέψω, είναι απλό. Από αύριο. Γιατί μέχρι σήμερα ΔΕΝ έκλεβα. Πόσο μάλλον τους πολιτικούς!  

Κι ένα άσχετο ελαφρώς βιντεάκι, όμως γέλασα μέχρι δακρύων όταν το είδα. Ένα από τα πράγματα που μου δίνουν μια ελάχιστη, έστω, ελπίδα για το μέλλον είναι ότι δεν χάνουμε το χιούμορ μας!



33 σχόλια:

  1. ego tha to po akoma pio lakonika...
    Auto to ''Δεν υπάρχει τρόπος να απολύσεις δ. υπαλλήλους επειδή είναι υπεράριθμοι και βουλιάζουν τη ΔΕΚΟ. Δεν μπορείς να τους κάνεις τίποτα!'' poios nomos, sidagma to grafei kai pou giati aposo ksero einai epixeiriseis kai an den kaneis ti douleia sou apla pairneis podi... mporeis na tous kaneis kai malista para polla :)

    ego simfono pantos gia to mpourdelo... kalokairi einai, tourismo exoume greek lovers exoume, tha xestoume sto taliro... alla kaneis de me akouei...

    Lonely

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ για την αφιέρωση :)

    Σε κανένα σημείο της τοποθέτησής μου δεν πρότεινα λύσεις και δεν είπα ότι είναι σωστό αυτό που γίνεται. Απλώς προσπαθώ με τα λίγα που ξέρω να το περιγράψω. Λοιπόν,

    1. Από την εποχή που η κάθε κυβέρνηση έφερνε τους δικούς της και έστελνε τους πρώην στην πλατεία Κλαυθμώνος έχουν περάσει δεκαετίες αλλά το φάντασμα αυτό παραμένει μαζί με τη μονιμότητα. Το μέτρο 1 προς 5 ή 7 στο Δημόσιο θα δώσει κάποια λύση αλλά θέλει χρόνο για να αποδώσει. Το να κλείνεις μία ΔΕΚΟ δε γνωρίζω αν σημαίνει πως μπορείς να απολύσεις τους υπαλλήλους. Καλύτερο μέτρο θα ήταν να συνδεθεί η αμοιβή με την παραγωγικότητα και να απαγορευθούν δια της συνταγματικής οδού (ίσως) τα ελλείματα στους δημοσίους οργανισμούς. Αλλά σε αυτό αντιδρούν τεράστια συμφέροντα - συνδικαλιστικά.

    2. Δεν είπα ότι η σωστή λύση είναι η υπερφορολόγηση. Άλλη λύση είναι το ξεπούλημα στο οποίο αντιδρούν πάρα πολλοί και υπάρχουν πολύ λίγοι να αγοράσουν- χαμηλή τιμή και χωρίς τα βαρίδια - τους υπεράριθμους εργαζομένους, τους οποίους αναλαμβάνει το δημόσιο π.χ. με εθελούσια ή μετάταξη (ΟΤΕ/Ολυμπιακή).


    Για τη ΔΕΗ κάνεις λάθος. Σου έχει κολλήσει το φοβικό σύνδρομο του Έλληνα. Δεν είναι σωστοί οι υπολογισμοί που κάνεις. Κλασικό αντι-παράδειγμα είναι οι τηλεπικοινωνίες που και απελευθερώθηκαν και οι υπηρεσίες αναβαθμίστηκαν και οι τιμές μειώθηκαν (έχουμε καλύτερες/φτηνότερες από ΗΠΑ).

    3.Μα και οι μεγαλο-φοροδιαφεύγοντες είναι μέλη αυτής της κοινωνίας. Δεν τους εξαιρώ. Όπως δεν εξαίρεσα και τους εφοριακούς από την κοινωνία. Γιατί το κάνεις εσύ;

    Όμως όπως και να το κάνουμε. Αν 1 εκατ. Έλληνες φοροδιαφεύγουν κατά 100 ευρώ είναι 100 φορές περισσότερο από τον ένα Έλληνα που φοροροδιαφεύγει 1 εκατ. ευρώ. Συμφωνώ πως ΗΘΙΚΑ ο ένας είναι ο σούπερ ένοχος, όμως το ταμείο χρειάζεται 100 φορές περισσότερο τα λίγα λεφτά των πολλών! Απλή και στενάχωρη αριθμητική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στο τελευταίο μέρος της ανάρτησής σου αναφέρεσαι σε κάτι πολύ σημαντικό. Στην εφαρμογή των νόμων. Στην ίδια εφαρμογή αναφέρεται και η Lonely.

    Δεν υπάρχει κάτι σημαντικότερο από αυτό. Η Ελλάδα δεν είχε τόσο πρόβλημα από νομοθεσία όσο από την εφαρμογή της. Και αυτό δεν αφορά τόσο την πολιτική ηγεσία αυτού του τόπου όσο τους πολίτες.

    Άλλά όπως είπα και στην προηγούμενη ανάρτηση...Είναι Ελληνική "μαγκιά" να παραβιάζεις τους νόμους....να βρίσκεις παραθυράκια...να είσαι ο "έξυπνος" έναντι των κορόιδων και των κουτόφραγκων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Lonely, σίγουρα έχεις ακούσει για την μονιμότητα των δ.υ., μια ρύθμιση επιβεβλημένη επί Ελεύθερίου Βενιζέλου, που όμως έχει γίνει θηλιά επί Ευάγγελου ομοίως (τώρα που το βλέπω, έχουν καμία σχέση?)
    Οι ΔΕΚΟ είναι κατά 51% κρατικές, οπότε οι υπάλληλοί της λογίζονται ως δ.υ. Με εξαίρεση τους φουκαράδες των 700€ φυσικά (εμάς δλδ) που δεν θεωρούνται υπάλληλοι αλλά αναλώσιμα υλικά προφανώς!

    Να σου πω την αλήθεια, καλύτερη είναι η Ταιλάνδη δλδ; Εδώ έχουμε και καλύτερο κλίμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Λάκωνα, ήσουν η αφορμή για κάποιες σκάψεις, αλίμονο αν δεν σε ανέφερα ;) Δεν σου επιτίθεμαι προσωπικά, έτυχε να περιγράψεις κάποια δεδομένα.
    Λοιπόν, προτιμώ ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο που θα κάνει λειτουργική μι επιχείρηση (ΔΕΚΟ ή άλλη) παρά το να την δώσω κοψοχρονιά και μπιρ παρά που λένε στο χωριό μου. Γιατί όταν θα μου τελειώσουν τί θα κάνω;;
    Επίσης ο μονος τρόπος για να βγάλεις οριστικά εκτός Δημοσίου έναν υπάλληλο είναι να καταργηθεί η υπηρεσία στην οποία εργάζεται (παραθυράκι). Και δεν με νοιάζει ποιοί αντιδρούν, ψήφο θα πάρει μόνο όποιος έχει τα @@ να πάρει γενναίες αποφάσεις. Βαρεθήκαμε πια τους πολιτικάντηδες. αν δεν είναι αποφασισμένοι να εργασθούν υπέρ υμών να εξαφανιστούν! Αφού ψάξουμε τις αποσκευές τους πρώτα...
    2. Για το ξεπούλημα νομίζω τα έχω πει όσα είχα να πω. Είναι τόσο ανόητο όσο και το να σφάζεις την κότα που κάνει τα χρυσά αυγά.
    3. Λάκωνα, έχει ήδη απελευθερωθεί η ενέργεια, όμως μέχρι την δημιουργία νέου (ιδιωτικού) δικτύου, η ΔΕΗ θα κατέχει ουσιαστικά το μονοπώλιο. Πότε κατέβασε τιμές ο ΟΤΕ, θυμάσαι??? Όταν φτιάχτηκε νέο δίκτυο! Επίσης οι υπολογισμοί μου είναι απόλυτα σωστοί και λογικοί. Θέλεις να σου στείλω τις υπουργικές αποφάσεις και δείγμα σύμβασης για να δεις πόσο αγοράζει και πόσο πουλά η ΔΕΗ?
    4. Θύμισέ μου πόσα χρωστούσε ο Τόλης, 5.000.000€? Και να ήταν ο μόνος.. Άρα λοιπόν, για να φτάσουμε σε αυτό το ποσό πρέπει 5.000 Ελληνες να φοροδιαφύγουμε 100€. Ποιον βρίσκεις πιο πιθανό και εύκολο να "πιαστεί"? αλλά, ναι, να τους πιάσει όλους και να τους πατήσει στο λαιμό. ΟΛΟΥΣ. Να με χώσει φυλακή εμένα για τα 100 αλλά να φέρει μαζί μου στο μπουντρούμι και τον άλλο, και μάλιστα με ποινή 5.000 φορές μεγαλύτερη. Όχι να μην διώχνει καν από κυβερνητική θέση την Τόλαινα!
    Λάκων, έχω πει πολλές φορές ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα της Ελλάδας είναι δύο. Η έλλειψη Παιδείας και η έλλειψη Δικαιοσύνης. Και νόμοι υπάρχουν και διατάγματα, και εντεταλμένοι φορείς, όλα! Το μόνο που μένει είναι να το εφαρμόσουμε κιόλας. Αλλά πρέπει να έχουμε αδιάφθορη Δικαιοσύνη. Δεν είναι θέμα μαγκιάς, αλλά πουλημένων δικαστών/εισαγγελέων και λοιπών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Προσωπικά θεωρώ ότι το μόνα που πρέπει να είναι δημόσια είναι η Παιδεία η Υγεία και οι Δικαιοσύνη. Η τελευταία νομίζω πως πρέπει να είναι και μονωπόλιο.

    Κατά τα άλλα, η φαντασίωση ενός Δημόσιου που θα μπορούσε να λειτουργήσει σωστά αλλά δε λειτουργεί (για κομματικούς ή άλλους λόγους) παραμένει στο ασυνείδητο της ασυνείδητης αριστεράς, όπως η Ανάσταση νεκρών είναι το όνειρο της Ορθοδόξου πίστης μας.

    Δε βλέπω να διαφωνούμε σε άλλα εκτώς από τους αριθμούς της ΔΕΗ. Τι να το κάνω το φτηνώ ρεύμα όταν το χρυσοπληρώνω από τη φορολογία! Τι να την κάνω τη δωρεάν παιδεία όταν τη χρυσοπληρώνω στους φόρους και στα φροντιστήρια...Τι να την κάνω τη δωρεάν υγεία όταν την πληρώνω στους φόρους και τα φακελάκια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Λάκωνα

    Είσαι απίστευτα βαθιά νυχτωμένος

    "Προσωπικά θεωρώ ότι το μόνα που πρέπει να είναι δημόσια είναι η Παιδεία η Υγεία και οι Δικαιοσύνη. Η τελευταία νομίζω πως πρέπει να είναι και μονοπώλιο".

    Κατά τα άλλα, η φαντασίωση ενός Δημόσιου που θα μπορούσε να λειτουργήσει σωστά αλλά δε λειτουργεί (για κομματικούς ή άλλους λόγους) παραμένει στο ασυνείδητο, τόσο το δικό σου όσο και της Αριστεράς, όπως η Ανάσταση νεκρών είναι το όνειρο της Ορθοδόξου πίστης μας.

    Δεν κάνω πλάκα. Κρατική Παιδεία την είδες και την έζησες στην Ελλάδα. Λέγεται "παιδεία" αυτό το έκτρωμα που μετατρέπει τους πάντες σε ξαπλωτούς. Σχολεία, εξοπλισμός καταστρέφονται και όλα ρίχνονται στο κρατικό κορβανά. Στην Δημόσια Μαύρη Τρύπα. Αλλά ως γεννημένος Πασόκος δεν μπορείς να το ξεπεράσεις το σύμπλεγμα.

    Όλα έπρεπε να είναι ιδιωτικά. Μαιευτήρια, νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια και Πανεπιστήμια.

    -----------
    Επίσης, τα Νοσοκομεία. Αυτά είναι χειρότερα ακόμα και από τις ΔΕΚΟ. Μιλάμε για τεράστιες ρουφήχτρες Δημοσίου Χρήματος.
    Αυστηρότατα ιδιωτικά.

    -------------------------
    Δικαιοσύνη.
    Είσαι καλά? Το βρωμερότερο κομμάτι του Ελληνικού λαού, οι Έλληνες δικαστές.

    Όλοι οι νόμοι ηλεκτρονικά καταγεγραμμένοι στο διαδίκτυο. Ποσοστά για κάθε αδίκημα με βάση μαθηματικούς αλγορίθμους.
    (Σχεδόν το 70% των δικών μπορούν να αντιμετωπισθούν από computers, χωρίς μεσολάβηση δικηγόρων/δικαστών και άλλων μεσαζόντων).

    *Όλα τα χαμηλόβαθμα Δικαστήρια (Ειρηνοδικεία, Πρωτοδικεία) να δοθούν σε ιδιωτικές νομικές εταιρείες

    *Τα εφετεία να παραμείνουν για ένα διάστημα κρατικά

    *Άρειος Πάγος (υπό αίρεση ενός αιώνα και μετά και αυτός Ιδιωτική Νομική Εταιρεία)

    Συμβούλιο της Επικρατείας το μόνο που πρέπει να διατηρηθεί κρατικό.

    Σκέψου π.χ. ότι όσο τις Εκλογές στην Ελλάδα τις έκανε το κράτος υπήρχε μόνιμη νοθεία. Μόλις τις έδωσαν στην εταιρεία του Δοξιάδη και τις διοργάνωσε με την διαφάνεια των computers σταμάτησε κάθε αντίδραση.

    Όταν ο ιδιώτης μπορεί να οργανώσει τις Εθνικές Εκλογές με διαφάνεια γιατί να μην μπορεί να εκτελέσει την χαμηλόβαθμη δικαιοσύνη?
    ----------------

    Κανονικά όλα πρέπει να δοθούν στον Ιδιωτικό Τομέα (εφορίες, τελωνεία, λιμάνια, αεροδρόμια, αστυνομία, πυροσβεστική, λιμενικό, οτιδήποτε)

    Τι κρατάει το κράτος?
    "Εποπτικούς μηχανισμούς". Απλά, εποπτεύει τις διαμάχες μεταξύ των ιδιωτών και την δημιουργία μονοπωλίων. Μόλις κάποια εταιρία γίνει μονοπώλιο απλά την αναγκάζει να σπάσει σε κομμάτια. Όπως έγινε παλιά στην Αμερική με την AEG.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πρόεδρε,

    Είπα την άποψή μου για το που πρέπει να παρεμβαίνει το κράτος και που όχι. Μπορώ να επιχειρηματολογήσω επ' αυτού αλλά δεν είναι η ώρα τώρα.


    Σε ό,τι αφορά την Παιδεία γνωρίζω από πρώτο χέρι το χάλι της. Τα έχουμε πει πάρα πολλές φορές και γενικά δε διαφωνόυμε, γιατί μου την μπαίνεις τώρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ρε Λάκωνα

    Ξέρω ότι συμφωνούμε σε πολλά.
    Αλλά ... "κρατικίζεις"!!!!!.

    Δεν λέω ότι ποτέ μπορεί να υπάρξει Ανεξάρτητος (από το κράτος) Ιδιωτικός Τομέας στην Ελλάδα. Ουτοπία είναι.

    Αλλά ... όταν και εσύ δέχεσαι ότι η Παιδεία και η Υγεία πρέπει να είναι κρατική ... τι να πω.

    Δεν ξέρεις ότι δεκάδες δισεκατομμύρια κάθε χρόνο πάνε σε κρατικά σχολεία και νοσοκομεία και κυριολεκτικά εξατμίζονται?

    Αν αυτά ήταν ιδιωτικά (και οι ΔΕΚΟ ξεπουλημένες), οι Διεθνείς Αγορές θα δάνειζαν αιώνια την Ελλάδα όπως κάνουν σχεδόν με όλες τις χώρες του Κόσμου με χαμηλά επιτόκια.

    Αλλά όταν το κράτος κουβαλά τέτοιες πληγές στην πλάτη του ποιός τολμά να δανείσει ή να επενδύσει?

    Και να πεις ότι δεν πληρώνει ο λαός την Κρατική Υγεία και Παιδεία κομμάτια να γίνει.
    Αλλά την πληρώνει διπλά.
    - Και άμεσα μέσω του κρατικού κορβανά.
    - Και έμμεσα μέσα από "φακελάκια" και φροντιστήρια.

    Και μιλάμε βέβαια για τις αθλιότερες συνθήκες του κόσμου.

    π.χ.
    Ας αφήσω να μιλήσει μια blogger φανατική οπαδός του ΚΚΕ:

    Αντιγράφω το σχόλιό της (αν τόξερε θα νευρίαζε άπειρα).
    blackbedlam είπε...
    Elva
    Στ΄αλήθεια πεθαίνει κόσμος. Σήμερα χρειάστηκε να πάω στο νοσοκομείο, γιατί έπεσα χτύπησα και πονάω πολύ.
    Σκοτωμός γινόταν. Όχι απλά τριτοκοσμική χώρα, ένα μπάχαλο όποιος γλυτώσει γλύτωσε και είναι από σύμπτωση.
    Χάνεται κόσμος.


    Εμ ... και μέχρι τώρα τα νοσοκομεία και τα σχολεία χρηματοδοτούταν από τα δανεικά της ΕΕ.

    Από δω και πέρα που κλείνει η στρόφιγγ τι θα γίνει????????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πρόεδρε,

    ότι θα έφτανε στιγμή να διαβάσω πως είμαι και ...κρατικιστής...τι να πω.

    Η ιδέα που έχω είναι πως σε αυτές οι υπηρεσίες πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι.

    Για παράδειγμα, η εκπαίδευση είναι δικαίωμα ώστε να γίνει η εύρεση εργασίας ευκαιρία όσο το δύνατον πιο ίση για όλους.

    Το ίδιο πράγμα και η υγεία. Στην Αμερική η νοσηλεία μου ένα βράδυ στα εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείου θα μου κόστιζε χωρίς ασφάλιση γύρω στα $2500. Με την ασφάλιση το ποσό αυτό μειώθηκε στα $680.

    $680 για μεταφορά με νοσοκομειακό, εξέταση αίματος, διάγνωση και χορήγηση ορού.

    Αυτό θα πει υγεία στις ΗΠΑ, όπου δεν έχουν ασφάλιση περίπου 30 εκατ. πολιτών του πλουσιότερου έθνους στον πλανήτη. Αυτό είναι απλά τραγικό. (και λέω απλά τραγικό γιατί το τραγικότερο είναι πως η πλειοψηφία αυτού το κράτους θέλει να παραμείνουν οι υπηρεσίες υγείας ως έχουν!)

    Από την άλλη υπάρχουν εδώ κρατικά πανεπιστήμια με τσουχτερότατα σχετικά δίδακτρα που δεν είναι αυτά τα μπουρδέλα που συναντάμε στην Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Λάκωνα

    Ότι έβλεπες μέχρι τώρα σαν Υγεία και Παιδεία στην Ελλάδα ήταν fake (όλα με δανεικά λεφτά από Ε.Ε.).

    Σε μερικά χρόνια που θα ξανάρθεις θα δεις τι σημαίνει Δημόσια Παιδεία και Υγεία. Σημαίνει απολύτως τίποτα. Ένα απόλυτο κενό. Όπως περίπου στην Ινδία.

    Αν θα έχεις γνωστό θα έχεις μια στοιχειώδη περίθαλψη αλλιώς θα πεθαίνεις στην αναμονή.

    Εκεί, στην Αμερική, πλήρωνες $2500 + $680 και είχες περίθαλψη.

    Εδώ θα δίνεις 10.000 φακελάκι και θα έχεις αέρα κοπανιστό.

    Εσύ όμως (όπως και όλοι μας) είχες μάθει στο δωρεάν.

    Στην Ελλάδα όλοι θεωρούσαν απόλυτα λογικό να πληρώνουν 1000 euro για μια συναυλία και 0 euro για 20 εξετάσεις αίματος και επίσκεψη σε γιατρό.

    Τώρα θα καταλάβουν τι σημαίνει κρατισμός.

    Περιμένω να δω αν σε 2-3 χρόνια θα εξακολουθείς να έχεις τις ίδιες απόψεις.

    Μόνο η ιδιωτικοποίηση των πάντων θα συγκρατήσει κάπως τα πράγματα. Όλα τα κρατικά θα καταρρεύσουν σαν χάρτινος πύργος. Και όχι μόνο σε Ελλάδα αλλά και σε Ευρώπη.

    Και το "Υγειονομικό Σύστημα του Obama" θα δεις ότι θα αναγκαστούν να το αποσύρουν. Αλλιώς οι ΗΠΑ θα αρχίσουν να υποβαθμίζονται από τους Οίκους αξιολόγησης.

    --------------------
    Δεν έχεις ακόμη πιάσει το μήνυμα των καιρών. Οι φτωχοί ήταν κάποτε περιορισμένοι στον Τρίτο Κόσμο. Τώρα διαχέονται παντού. Και όλα τα κρατικά συστήματα όπου και να υπάρχουν θα καταρρεύσουν.

    Μόνο η εξοντωτική δουλειά του Ιδιώτη θα συγκρατήσει κάπως τα πράγματα αλλά και αυτή προσωρινά.

    ------------------
    Θυμήσου αυτήν την κουβέντα που κάναμε εδώ σε τρία χρόνια και θα καταλάβεις πως έχω δίκαιο.

    Θυμ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Θέλω να σε απολαύσω με την ησυχία μου. Οχι εδώ στο γραφείο.
    Απο τις πρώτες γραμμές που διάβασα νομίζω ότι θα έχει πολύ μα πάρα πολύ ενδιαφέρον!! Θα τα πούμε
    Καλή σου μέρα για τώρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Λάκωνα, συμφωνώ ότι η Παιδεία, η Υγεία, η Δικαιοσύνη πρέπει να είναι κρατικές. Ή τουλάχιστον να υπάρχουν και αξιόλογες κρατικές, ώστε να είναι προσβάσιμες σε όλους. Δικαιοσύνη ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ότι δεν νοείται ιδιωτική! Ο Θεός να μας λυπηθεί αν αρχίσουμε να προσφεύγουμε σε δικαστή που λειτουργεί στα πλαίσια εταιρίας, με ό,τι συνεπάγεται αυτό.
    Κι εδώ σταματά η σύμπνοιά μας. Δημόσιο που να λειτουργεί σωστά δεν είναι φαντασίωση, είναι εφικτό και υπάρχει σε μεμονωμένες (δυστυχώς) περιπτώσεις. Έχω υπόψιν μου πολλές σχετικές ιστορίες, και το συμπέρασμα που έβγαλα είναι ότι λειτουργεί άμεσα και αποτελεσματικά όπου ο προϊστάμενος είναι σοβαρός άνθρωπος και ελέγχει τους υπαλλήλους του. Μπορώ να σου δώσω και ονόματα αν θέλεις.
    Σε περίπτωση που ΔΕΝ λειτουργούν σωστά, πρέπει να αρχίσουμε να διεκδικούμε τα δικαιώματά μας. Θα σου πω μια μικρή ιστορία για να καταλάβεις.
    Ένας γνωστός μου είχε ένα εργατικό ατύχημα όπου έχασε το πόδι του. Οδηγός στο επάγγελμα και με μεγάλη πλέον αναπηρία, δικαιούνταν μια μικρή αναπηρική σύνταξη. Για να μην στα πολυλογώ, τον συνάντησα μια μέρα στον δρόμο αφού είχε φτάσει σε άθλια πλέον κατάσταση από κωλυσιεργία, να πηγαίνει στο ΙΚΑ. Πήγα μαζί του. Η υπάλληλος τον άφηνε να στέκεται μπροστά της στο ένα πόδι και αδιαφορούσε εντελώς για ό,τι της έλεγε. ΚΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΣΚΥΒΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ!!!! Φυσικά με το που πήγα εγώ και άρπαξα μια καρέκλα για να του την δώσω να καθήσει και της μίλησα τυπικά μεν, αυστηρά δε και είδε ότι δεν την παίρνει, μας έλυσε το θέμα μας σε 20'. Ο γνωστός μου είχε μείνει έκπληκτος.
    Η πλειοψηφία των Ελλήνων πάνε σε δημ. υπηρεσία και σκύβουν το κεφάλι Λάκωνά μου, σε όποια ανοησία τους πούνε. Το ίδιο με τα φακελάκια, δώσε προσημειωμένα, να στρώσει χαρακτήρα ο γιατρός, να δεις αν θα ξαναζητήσει... το ίδιο με τους εκπαιδευτικούς. Πού σημειώνεις τί παρέδωσες και πότε κύριε; Το έκανες; Είσαι έννομος; 'Οχι;; Φάε μια καταγγελία! Ας κουνηθεί λίγο ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων σε κάθε σχολείο, δεν είναι μόνο για γκαλά και πάρτι....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ionn, το λειτουργικό Δημόσιο δεν είναι φαντασίωση. Ποτέ μου δεν έδωσα φακελάκι ούτε έβαλα "μέσον". κι όμως μια χαρά κάνω την δουλειά μου τόσα χρόνια. Αλλά όταν βγαίνουν οι παμπόνηροι οι Ελληνάρες και λαδώνουν "για πιο γρήγορα", καλά να πάθουν! Δεν αντιλαμβάνονται ότι το ίδιο γρήγορα γίνεται και η δική μου δουλειά. Όσο για την Παιδεία, αντί ως εκπαιδευτικός να λες ότι πρέπει να δοθεί βάση, για να είναι προσβάσιμη μια αξιοπρεπής εκπαίδευση για όλους τους Έλληνες, μου λες ελιτίστικες θεωρίες περί ιδιωτικοποίησής της;;;;; ΝΤΡΟΠΗ ΣΟΥ!!! Τί δουλειά έκανε ο μπαμπάς σου Ιονν;;; Γιατί ο δικός μου για κολλέγια δεν είχε! Να σου πω επίσης ότι ξέρω πολλούς που έχουν τα φόντα για μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές και εμποδίζονται από οικονομικούς λόγους;;
    Για την υγεία δεν θα το ξανασυζητήσω, αναλύθηκε επαρκώς και έφερε και ωραίο επιχείρημα ο Λάκωνας.
    Αλλά ρε Ιονν, έχεις κάψει σίγουρα τσιπάκια αν μου λες ότι θες ιδιωτικό ειρηνοδίκη. Άρα δεν θα έχουμε Εθνική νομοθεσία, θα έχουμε νομοθεσία Κόκκαλη, Κοντομηνά, και Βαρδινογιάννη... ΛΑΜΠΡΑ! Το σκέφτηκες μόνος σου αυτό ή σε βοήθησε κανείς; Και τί ανοησίες είναι αυτές που λες για pc; ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ ΠΟΙΝΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΡΙΘΕΙ Η ΕΝΟΧΗ Η ΜΗ ΤΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΥ. Ένας υπολογιστής μόνο στην επιμέτρηση της ποινής μπορεί να χρησιμοποιηθεί, όχι στην διάγνωσή της! Κι αυτό στα ποινικά, για να εξηγούμαστε... Στα αστικά πρέπει ο δικαστής να αθορίσει με βάση πραγματικά περιστατικά τον βαθμό ευθύνης του καθενός (αν υπάρχει). Λυπάμαι που στο λέω, αλλά η μικρή σου φαντασίωση είναι απλά ανόητη!

    Υ.Γ. καλά, το να λες τον Λάκωνα κρατικιστή είναι εντελώς μα εντελώς παράλογο. σε λίγο θα με πεις κι εμένα αριστερή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Χριστόφορε, πολύ θα ήθελα να ακούσω την άποψή σου. Την περιμένω :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ίον
    *****

    Αλλοίμονο μας αν τα κομπιούτερ αναλάβουν τη δικαιοσύνη. Γνώμη μου.
    Όπως δοαφωνώ ΟΡΙΖΟΝΤΙΩΣ ΚΑΘΕΤΩΣ ΔΙΑΓΩΝΙΩΣ με το να καταργηθεί ο δημόσιος τομέας.

    Πρόσεξε τι εννοώ... μη βιαστείς και μου συγχισθείς και μου πάθεις και κανένα εγκεφαλικό γιατί εσύ ακούς για Δημόσιο και βγάζεις αφρούς...

    Για Δημόσιο και ΔΕΚΟ λοιπόν... (αν και δεν είναι ακριβώς ίδια περίπτωση) :

    Υπάρχουν καρεκλοκένταυροι ? ΝΑΙ !! ΠΟΛΛΟΙ !!

    Το έχουν μαμήσει οι συνδικαλιστές το δημόσιο ? ΑΝΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΑ !!

    Μηχανήματα που να σαπίζουν στο υπογειο Νοσοκομείων για να πάς στην απέναντι Κλινική ? ΠΟΛΛΑ !!!

    Δάσκαλοι που βαριούνται να διδάξουν και έχουν το νου τους μόνο στα ιδιαίτερα ? ΠΟΛΛΟΙ ?

    Μηχανικοί Πολεοδομιών που τα πιάνουν για να φτιάξεις την οικοδομή σου όπως γουστάρεις και όχι όπως λένε οι Νόμοι ? ΠΟΛΛΟΙ !!

    "Γρηγορόσημο" για να κάνουν σε λογικά πλάισια τη δουλειά τους ; ΠΟΛΥ ΣΥΧΝΑ

    Παρόμοια παραδείγματα από άλλες Υπηρεσίες ; ΠΑΜΠΟΛΛΑ !!

    Αλλά Ιον...

    ΓΙΑ ΜΈΝΑ ΌΛΑ ΑΥΤΆ ΣΗΜΑΊΝΟΥΝ :

    - Να περιοριστεί ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ο Δημόσιος Τομέας !!
    - Να ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ οι παρεχόμενες υπηρεσίες !!

    ΟΧΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Ο ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ !!

    Είναι σαν να λέμε... "Πονάει δόντι, κόψει κεφάλι"

    Γνώμη μου... Με κάθε σεβασμό στην διαφορετική δικιά σου.

    Και τελείωσα εδώ... Το θέμα είναι τεράστιο και θα μπορούσαμε να επιχειρηματολογούμε και να αντι-επιχειρηματολογούμε για πολύ. Το κάλυψα σε βασικές γραμμές. Προφανώς θα έχει και άλλες παραμέτρους. Αν μπορούσαμε να λύσουμε ένα τόσο περίπλοκο θέμα με μια συζήτηση και δύο σχόλια... Ποιοί είμαστε ! (γέλια)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. παπα.. δεν ξέρω αν το να έχω ρεύμα είναι τελικά θετικό.. διάβασα αυτά που έχασα τα πρωπρωηγούμενα και τα πρωηγουμενα που είχα χάσει.. και βρίσκομαι σε τρικυμία εν κρανίω.. :) :)
    σα να λέμε.. έχω ένα μαγαζί.. κι επηδή αυτοί που έβαλα να το δουλευουν.. δε μπορούν.. θα το πουλήσω το κολομάγαζο και θα ζήσω όσο κρατάν τα έτοιμα.. :) :)
    οχι δεν έχουμε νόμους.. έχουμε ένα συνοθίλευμα που ευνοεί τις ερμηνίες που βολεύουν τον πλιοδότη.. το ίδιο ισχύει και για το σύνταγμα.. η παιδεία μας είναι προσαρμωσμένη στις ανάγκες κατασκευής οπαδών κι όχι πολιτών.. τη υγεία κάνω πως δε τη βλέπω.. δεν τη χρεισημοποιώ.. κι αν δεν ήταν οι γωνείς μου δε θα καταλάβαινα το λόγο ύπαρξής της.. :) :)
    μπορώ να ζήσω με νερό φαί λίγους φίλους.. αλλά και με αυτοεκτίμηση.. το τελευταίο μου το στερούν βάναυσα.. μπορεί να μην έχω εμπλακεί ποτέ σε κάτι παράνομο ή ανήθικο.. αλλά το γεγονός ότι δεν μπορεσα και να κάνω τίποτα για να τα αποτρέψω.. μου στερεί μέρος της αυτοεκτίμησης μου.. ξέρω αιθεροβατώ.. αλλά αν δεν δω να καταδικάζονται όλοι όσοι με έφεραν σε αυτή τη κατάσταση δε θα ηρεμήσω.. :) :)
    την καλησπέρα μου :) :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Γνωρίζω γυναίκα, που προκειμένου να υποβληθεί σε επέμβαση εμβολισμού ανευρύσματος που είχε αιμορραγήσει, πλήρωσε 30000 ευρώ, στον ιδιωτικό τομέα. Αν δεν τα είχε;
    Γνωρίζω γυναίκα που πλήρωσε απίστευτα ποσά σε απεικονιστικές εξετάσεις σε ιδιωτικό κέντρο, χάνοντας πολύτιμο χρόνο, για να αποδειχτεί τελικά (σε δημόσιο νοσοκομείο) ότι έπασχε από Guillain Barre, νόσημα για τη διάγνωση του οποίου ουδεμία απεικονιστική εξέταση είναι απαραίτητη.
    Γνωρίζω συμπολίτη μας, που επειδή η ασφάλειά του δεν του πλήρωνε τα υπέρογκα έξοδα προκειμένου να αντιμετωπιστεί κατάλληλα, σε ιδιωτικό κέντρο μια σπάνια περίπτωση αγγειακής δυσπλασίας του νωτιαίου μυελού, έμεινε τελικά παράλυτος.
    Γνωρίζω πολλούς συμπολίτες μας, που επειδή είναι ασφαλισμένοι σε ταμεία "δεύτερης κατηγορίας" δεν λαμβάνουν επίδομα αναπηρίας για εξαιρετικά σοβαρές καταστάσεις (ημιπληγία) με τις οποίες είναι αδιανόητη η επιβίωση (ούτε λόγος για αυτοφροντίδα) χωρίς τη βοήθεια τρίτου προσώπου.
    Γνωρίζω ότι αυτή τη στιγμή γίνονται χειρουργικές επεμβάσεις με πεπαλαιωμένα εργαλεία που δεν μπορούν να κόψουν σωστά το δέρμα, με αποτέλεσμα αύξηση των διεγχειρητικών επιπλοκών της μετεγχειρητικής νοσηρότητας, που δεν έχει αποτιμηθεί ακόμα σε όλο της το μέγεθος.
    Η οικονομική παράμετρος δεν πρέπει να διαμεσολαβεί στη σχέση του πολίτη με το σύστημα υγείας, διότι διαμορφώνει πρακτικές και συμπεριφορές που έχουν σαν κριτήριο το κέρδος και δευτερευόντως όλα τα υπόλοιπα. Όπως στο παράδειγμα που προανέφερα: Αντί να επιλεγεί ως λύση το αυτονόητο, στη περίπτωση της ασθενούς με το GBS, δηλαδή η διακομιδή σε κατάλληλο δημόσιο νοσοκομείο, προτιμήθηκε η διενέργεια πανάκριβων εξετάσεων και εν τέλει μη διαγνωστικών παρόλο που δεν υπήρχε στο συγκεκριμένο κέντρο ιατρός αντίστοιχης ειδικότητας που θα έπρεπε να επιληφθεί βάσει των συμπτωμάτων που αυτή παρουσίαζε, για να την παραπέμψουν τελικά αφού την είχαν μαδήσει. Εκείνη φυσικά, έμεινε ευχαριστημένη που "της έδειξαν τόσο ενδιαφέρον".
    Αυτό που αξίζει να γίνει κατανοητό είναι η διαφορά μεταξύ εγγενών και μη προβλημάτων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην υγεία.
    Για παράδειγμα, το κίνητρο για κέρδος, είναι εγγενές στον ιδιωτικό τομέα. Το αν θα υπάρξει θετική σχέση μεταξύ πραγματικής απόδοσης και κέρδους δεν είναι καθόλου αυτονόητο, όπως πολλά παραδείγματα δείχνουν. Το αντίθετο όμως δεν ισχύει. Τα φαινόμενα προβληματικής λειτουργίας του δημόσιου τομέα υγείας και δέχομαι ότι υπάρχουν πολλά), δεν έχουν στη βάση τους εγγενή στοιχεία σχέση έχοντα με την ίδια τη φύση του δημόσιου τομέα, όπως αποδεικνύεται για παράδειγμα από το γεγονός ότι δεν έχουν διακρατικό χαρακτήρα.
    Άρα πρώτα και κύρια θα πρέπει να μας απασχολήσει τι διάολο συμβαίνει εδώ, σε ποιές συγκεκριμένα πολιτικές (ή και στάση του κόσμου και τις ατομικές ευθύνες όλων μας -εργαζομένων και μη- αν θέλετε) αποδίδονται τα χάλια του δημόσιου τομέα στην υγεία, αντί να επιδιδόμαστε σε μια θεολογικού τύπου αποδοχή της ιδιωτικής περίθαλψης σαν τη μόνη βιώσιμη μορφή, εθελοτυφλώντας μπροστά σε αυτό που κι ένα μικρό παιδί θα κατανοούσε: ότι σε μια μορφή οικονομίας που βασίζεται στο χρήμα, και που επομένως εξαρτά την απόδοση από το κέρδος, δε μπορείς να βασίσεις ένα τέτοιας κρίσιμης σημασίας αγαθό όπως η υγεία στο να οικοδομήσεις αποκλειστικά ένα σύστημα υγείας με όρους ιδιωτικής και μόνο πρωτοβουλίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. εντάξει δεν μπορείς να τους απολύσεις. βγάζεις όμως ένα νόμο και καταργείς το μόνιμο για όσους θα προσληφθούν στο μέλλον. αναγκάζεις αυτούς που έχεις να δουλέψουν. το κράτος πρέπει να είναι κράτος και όχι επιχειρηματίας γιατί τα κάνει σκατά. θέλω να πω και άλλα αλλά πρέπει να πάω για παιδομάζωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Cook

    "Γνωρίζω γυναίκα, που προκειμένου να υποβληθεί σε επέμβαση εμβολισμού ανευρύσματος που είχε αιμορραγήσει, πλήρωσε 30000 ευρώ, στον ιδιωτικό τομέα. Αν δεν τα είχε;

    Μια παρατήρηση μόνο.
    Μιλάς για περιβάλλον όπως η Ελλάδα που βρίθει κρατικών νοσοκομείων και μόνον οι πολύ πλούσιοι καταλήγουν σε ιδιωτικά.
    Για σκέψου όμως να μην υπήρχαν κρατικά!!!!!!!!!!!!!!

    Δεν θα διαμορφωνόταν νοσoκομειακές υπηρεσίες για όλα τα βαλάντια?????

    Όπως π.χ. τα παπούτσια.
    Βρίσκεις και στο Κολωνάκι φιρμάτα με 5000 euro βρίσκεις και στο μαγαζί του Κινέζου με 5 euro.

    --------------
    Το ίδιο προφανώς θα συνέβαινε και στα σχολεία. Θα υπήρχαν τα φτηνά, τα ακριβά και τα πανάκριβα.

    Εδώ, στο Μπαγκλαντες, o Muhammad Yunus ίδρυσε τράπεζα που έδινε δάνεια 27 δολαρίων!!!!!

    Βλέπεις λοιπόν πως πέφτουν οι τιμές χωρίς την κρατική παρέμβαση που οδηγεί σε τεράστιες στρεβλώσεις, υπέρογκη διαφθορά και πτώχευση της χώρας?????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Cook

    και φίλε μου δεν κατάλαβες (όχι μόνον εσύ αλλά το 99% των ανθρώπων) πως μπαίνει η διαφθορά στον κρατισμό.

    Έχουμε λοιπόν έναν πάμφτωχο ασθενή που πάσχει από μία σπανιότατη νόσο που πρόσφατα ανακαλύφθηκε η θεραπεία της στην Καλιφόρνια, και βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο και κοστίζει 10.000.000 euro.

    Αν θέσεις το ερώτημα αυτό σε μια επιτροπή του Δημοσίου, είναι αρκετά πιθανό ότι θα πούν όλοι "ναι": ας καλύψει το ποσό το Δημόσιο και ας πάει εκεί ο ασθενής. (Πιθανότατα, θα μεσολαβήσει και πολιτικός που θα πιέσει, στην προσπάθεια να ακουστεί και να αυξήσει την δημοφιλία του)

    Όμως, οι συνέπειες θα είναι δεδομένες αν και όχι σαφείς.

    Από που θα βγούν τα λεφτά αυτά?

    Προφανώς, από έλλειψη νοσοκομειακού υλικού, ελλειπή αποστείρωση υλικών, και πολλά άλλα που μπορούν να στοιχίσουν την ζωή ή μόνιμη βλάβη σε δεκάδες άλλους ασθενείς.

    Αντίθετα, σε ιδιωτική κλινική δεν θα υπάρχει εκμετάλλευση:
    Αυτά τα λεφτά έχεις? Ωραία. Μέχρι εκεί μπορεί να φτάσει η θεραπεία σου.

    Η ζωή αυτή είναι: άνιση. Ο καθένας με την τύχη του. Άλλος στην Florida άλλος στην Φλώρινα.

    -------------
    Μακάρι να ήταν αλλιώς. Αλλά, η προσπάθεια να φέρεις ακόμα και την στοιχειώδη ισομεταχείρηση μπατάρει το πλοίο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. @IonnKorr,

    Επιλεκτική ανάγνωση; Ανέφερα στα παραδείγματα μεταξύ άλλων ότι μάδησαν μια γυναίκα με GBS αλλά αυτό είναι το λιγότερο. Εάν υπήρχαν μόνο ιδιωτικά, στην καλύτερη περίπτωση θα τη μαδούσαν με καλύτερες τιμές. Το θέμα είναι ότι κινδύνεψε η ζωή της διότι αποφάσισαν για οικονομικούς λόγους να τη διαχειριστούν οι ίδιοι, παρόλο που στο συγκεκριμένο κέντρο δεν υπήρχε γιατρός αντίστοιχης ειδικότητας. Το συμπέρασμα είναι πολύ απλό: Το να παρεισφρύουν οικονομικά κίνητρα στις υπηρεσίες υγείας, είναι άκρως επικίνδυνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ρε Gip

    "ΓΙΑ ΜΈΝΑ ΌΛΑ ΑΥΤΆ ΣΗΜΑΊΝΟΥΝ :
    - Να περιοριστεί ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ο Δημόσιος Τομέας !!
    - Να ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ οι παρεχόμενες υπηρεσίες !!
    ΟΧΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Ο ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ !! "


    Το έχω ξαναπεί. Το χειρότερο όλων είναι το μικτό σύστημα. Καλύτερα το εντελώς κρατικό (κομμουνισμός).

    Πως μπορεί να σταθεί μια ιδιωτική επιχείρηση δίπλα στην κρατική ή στην κρατικοδίαιτη?????

    Πως, μπορώ εγώ ο ανεξάρτητος παπουτσο-κατασκευαστής να ανταγωνιστώ:
    - αυτόν τον κρατικοδίαιτο ιδιώτη που παίρνει δάνεια από το κράτος, δεν πληρώνει ΦΠΑ, ΙΚΑ κλπ.
    - και ακόμα χειρότερα τον κρατικό φορέα που φορτώνει όλα τα ελλείμματά του ή τις ατυχίες του στο Δημόσιο Κορβανά???

    Ή θα προσχωρήσω στην διαφθορά ή θα κλείσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Cook

    Ναι έδωσα βάρος στην άλλη οπτική γωνία.

    Αλλά η οπτική γωνία που αναφέρεις (την οποία δεν αμφισβητώ βέβαια) δεν νομίζω ότι είναι καθοριστική.

    Υπάρχουν άπειρα αντίστροφα παραδείγματα.
    π.χ. εξετάσεις αίματος στο ΙΚΑ (δίνονται αποτελέσματα άλλα αντί άλλων). Αν είσαι ευσυνείδητος προσέχεις τις τιμές των δεικτών έχει καλώς, αν δεν είσαι?? Τι θα φοβηθείς? μην χάσεις τους πελάτες???

    π.χ. Συντήρηση ιατρικού εξοπλισμού. Αν είναι δικό σου το ιατρείο προσέχεις τα μηχανήματα και τα συντηρείς κανονικά. Αν είναι δημόσια τα "κακομεταχειρίζεται" όχι μόνον ο γιατρός αλλά και ο νοσοκόμος και η καθαρίστρια και ο διαβολέας που του χαλάει επίτηδες για να στείλει τους ασθενείς στην διπλανή κλινική.

    Μπορείς να μου πεις πόσες χιλιάδες ασθενών παίρνουν λάθος διαγνώσεις καθημερινά εξ αιτίας αυτών των περιστατικών που σου ανέφερα?????

    ---------
    Άρα τα ποσοστά κακής διάγνωσης και κακής ίασης/θεραπείας στους ασθενείς είναι μοιρασμένα σε ιδιωτικό και κρατικό τομέα.

    Αλλά στην πρώτη περίπτωση το κράτος (δηλ. οι φορολογούμενοι πολίτες) γλιτώνει τεράστιες τρύπες ελλειμμάτων που ανέρχονται σε δισεκατομμύρια.

    -----------------
    Και τέλος το σημαντικότερο.

    Όλα επαφίενται στην υπευθυνότητα του κάθε λαού.

    - Αν ένας λαός όπως ο Ελβετικός σκάει περισσότερο για την Υγεία και την Παιδεία του, θα έχει και αναβαθμισμένα σχολεία και νοσοκομεία.

    - Αν ένας ο λαός όπως ο Ελληνικός σκάει περισσότερο για το Ποδόσφαιρο θα έχει καλά γήπεδα.

    Νομίζω ζήτημα Παγκόσμιας Αξιοκρατίας και Δικαιοσύνης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. @IonnKorr,

    Εγώ, γι' αυτό το λόγο έκανα προσεκτικά το διαχωρισμό μεταξύ εγγενών ή μη αιτιών δυσλειτουργίας του ιδιωτκού και του δημόσιου τομέα. Δεν υπάρχει καμία εγγενής τάση να κακομεταχειρίζεται ο εργαζόμενος το μέσο της δουλειάς του και αυτό το βλέπω στην πράξη και εκ των έσω (όλοι για το αντίθετο όμως, υπάρχουν πάρα πολλοί αλλά αυτό ξεφεύγει από το παρόν). Τα αίτια δυσλειτουργίας του δημόσιου τομέα γενικά στην Ελλάδα δεν οφείλονται σε εγγενείς τάσεις κι απόδειξη γι αυτό είναι ότι δεν πρόκειται για διακρατικό φαινόμενο. Αντίθετα, στη χρηματική μορφή οικονομίας (και δυστυχώς, με αυτή θα πρέπει να βολευτούμε τώρα) η τάση για κέρδος με ότι αυτό συνεπάγεται στον ιδιωτικό τομέα είναι εγγενής. Όσο αγνά κίνητρα κι αν έχει κάποιος, αυτό είναι κάτι το οποίο δε γίνεται να διαχωριστεί από την ίδια τη φύση του συστήματος.
    Δεν είμαι κατά της ιδιωτικής πρωτοβουλίας ούτε για μένα ο ιδιωτικός τομέας είναι κόκκινο πανί. Πιστεύω όμως σε κόκκινες γραμμές οι οποίες θα διασφαλίζουν ένα βασικά αγαθά όπως είναι η υγεία και η δικαιοσύνη, δε θα εξαρτώνται από τους νόμους της αγοράς, ή με άλλα λόγια από τους νόμους της ζούγκλας. Η υγιής ιδιωτική πρωτοβουλία γενικά θα πρέπει να ενθαρρύνεται, αλλά υπό την εποπτεία ρυθμιστικής αρχής η οποία με τη σειρά της θα μπορεί να ελέγχεται ως προς την αποτελεσματικότητά της και να λογοδοτεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Cook

    "Η υγιής ιδιωτική πρωτοβουλία γενικά θα πρέπει να ενθαρρύνεται, αλλά υπό την εποπτεία ρυθμιστικής αρχής η οποία με τη σειρά της θα μπορεί να ελέγχεται ως προς την αποτελεσματικότητά της και να λογοδοτεί."

    Συμφωνώ απόλυτα σε αυτό. Ο Ιδιωτικός Τομέας θα πρέπει να είναι υπό συνεχή και ασφυκτικό κρατικό έλεγχο.

    Αλλά πότε μπορεί να συμβαίνει αυτό?

    Όταν το κράτος έχει απαλλαγεί από τα βάρη (κρατικά νοσοκομεία, σχολεία, επιχειρήσεις) οπότε έχει πολύ μεγάλη οικονομική ευρωστία ώστε:
    - και αξιοπρεπείς μισθούς να δίνει στους ελεγκτές
    - και να έχει μια διαστρωμάτωση πολλαπλών υπηρεσιών ελέγχου.

    -----------
    Επίσης διαφωνώ σε οποιαδήποτε κρατική χορηγία ή επιδότηση του Ιδιωτικού Τομέα.
    Αν επιδοτείς ένα Ιατρικό Κέντρο ή του χαρίζεις φόρους ή καθυστερείς να εισπράξεις ταμειακές εισφορές τότε προφανώς το πριμοδοτείς σε βάρος άλλου και ο υγιής ανταγωνισμός πάει περίπατο.

    -----------
    Περί γενικότερης οικονομικής πολιτικής (κρατισμός ή μη), βέβαια, δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε οπότε ας μείνουμε σε αυτό το κοινό σημείο που καταλήξαμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Λοιπόν, ομολογώ.

    Έχω παραδώσει πνεύμα τον τελευταίο καιρό.

    Όπερ σημαίνει πως καλούμενη να απαντήσω στα θέματα που θίγονται εδώ 2 χρόνια πριν, το πιθανότερο είναι πως θα συμφωνούσα με τον GiP. Kαθώς όμως δυστυχώς μπορώ και βλέπω τα πράγματα εκ των έσω και καθώς παρατηρώ με μεγάλη προσοχή όσα συμβαίνουν, πολύ φοβάμαι πως εν τέλει θα διαφωνήσω, στο μέτρο που κάποιος είναι απολύτως σίγουρος για την ορθότητα της άποψής του.

    Ο σημαντικότερος λόγος που κάνει εν τέλει ανεφάρμοστη στην Ελλάδα την προοπτική ενός υγιούς δημόσιου τομέα, είναι το γεγονός πως η διαφθορά στην οποία οδήγησε ο ανεξέλεγκτος κρατισμός και η ρουσφετοκρατία είναι τόσο εκτεταμένη και προχωρά σε τόσο μεγάλο βάθος του κοινωνικού ιστού, που μία εξυγίανση του δημοσίου είναι πλέον αδύνατη.

    Έτσι λοιπόν η ανάγκη της αποκρατικοποίησης δημόσιων υπηρεσιών που ως τώρα απολαμβάναμε δήθεν "δωρεάν" είναι επιβεβλημένη. Από την άλλη, δεν είμαι σίγουρη για την έκταση της αποκρατικοποίησης αυτής. Και γιατί?

    Διότι από τη μια μεριά μου φαίνεται αδύνατο να υπάρξουν αποτελεσματικοί ελεγκτικοί κρατικοί μηχανισμοί. Ας μη γελιόμαστε. Ο λόγος απλός. Είναι δυστυχώς ελάχιστοι οι εναπομείναντες πραγματικά έντιμοι άνθρωποι σε αυτόν τον τόπο.

    Από την άλλη μεριά, έχοντας ζήσει στο εξωτερικό, διαπίστωσα προσωπικά την υποδειγματική λειτουργία που μπορεί να έχει π.χ. το δημόσιο σύστημα υγείας όταν είναι σωστά οργανωμένο και ελεγχόμενο. Και τις ώρες της αναπόλησης αναρωτιέμαι (ουτοπικώς βεβαίως): "Γιατί να μην μπορεί να υπάρξει ένα τέτοιο σύστημα και για τους Έλληνες?"

    Κι εκεί που αναρωτιέμαι κι ουρανοβατώ μου έρχεται στα μούτρα η γνωστή εκφυλισμένη, διεφθαρμένη νεοελληνική νοοτροπία της αρπαχτής και του βολέματος σε όλο της το μεγαλείο και με προσγειώνει ανώμαλα. Καθώς ακόμη και η ευσυνείδητη παροχή εκπαίδευσης κωλύεται σοβαρά.

    Κι εκεί που λέω "άει σιχτίρ να γίνουν όλα ιδιωτικά" βλέπω μια μαθήτριά μου που ενώ η οικογένειά της λιμοκτονεί (και με κανέναν τρόπο δε θα μπορούσε να πληρώνει ιδιωτικά σχολεία) εκείνη διαπρέπει στην Ελληνική δήθεν δημόσια παιδεία και λέω γαμώτο πως όλοι δικαιούνται μια θέση στον ήλιο και τσαντίζομαι τα μάλα και σιχτιρίζω το Θεό που έτσι και υπάρχει, είναι μεγάλος κερατάς. Ναι, αυτό ακριβώς. Κερατάς.

    Και θα μου πεις τώρα, επιχειρήματα είναι αυτά που μας κατεβάζεις σήμερα? Όχι, δεν είναι. Κι εδώ που τα λέμε θα ήθελα να επιχειρηματολογήσω και να αντικρούσω ορισμένα λογικοφανή επιχειρήματα και αυτής και της προηγούμενης ανάρτησης περί ιδιωτικού ελλείμματος ή σωστής λειτουργίας κράτους σε μεμονωμένες περιπτώσεις κλπ. αλλά κινδυνεύω να κάψω φλάντζες και πρέπει να αφήσω το σύστημα να κρυώσει.

    Αισθάνομαι μολαταύτα προς το παρόν υποχρεωμένη να γράψω αυτό: Μία χώρα η οποία έχει κατά γενική ομολογία μια κατεστραμμένη παραγωγική βάση, ένα υπερβολικά μεγάλο δημόσιο χρέος και ένα σεβαστό ιδιωτικό χρέος, τα οποία ανεξαρτήτου μεγέθους είναι πλέον ανίκανη να αποπληρώσει, δυστυχώς δεν έχει την πολυτέλεια να επιλέξει ευχάριστες και ανώδυνες λύσεις. Δε μου αρέσει αλλά είναι μία δεδομένη και καταγεγραμμένη πραγματικότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. GiPάκο μου, χρειαζόμαστε αποτελεσματική δικαιοσύνη. Ακόμη κι αυτοί που δεν έχουν ηθική τουλάχιστον να φοβούνται τον πέλεκυ. Να δεις τί καλά που θα αρχίσουν να λειτουργούν όλα τότε, όταν θα ξέρει πχ ο τύπος της Πολεοδομίας ότι αν ζητήσει να τα αρπάξει όχι μόνο είναι πιθανό να του γίνει καταγγελία, αλλά να δικαιωθεί ο καταγγέλων σε εύλογο χρονικό διάστημα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Έτσι ακριβώς koulpa μου, αν έχω μαγαζί και πάσχει από κακή διαχείρηση το δίνω κοψοχρονιά και λιμάζω 2-3 χρόνια μετά...
    Όμως έχεις άδικο φίλε μου σε ένα πράγμα. Νόμοι υπάρχουν. και μάλιστα πολύ περισσότεροι από όσους χρειάζονται. Η Δικαιοσύνη όμως είναι τόσο πηγμένη στην γραφειοκρατία και στην διαπλοκή που σέρνεται στην κυριολεξία. Με αποτέλεσμα να καταντά άδικη.
    Αξιοπρέπεια, έ; Εμ γι' αυτό παλεύουμε φίλε μου, να μπορούμε να έχουμε ψηλά το κεφάλι. Θα δούμε στο τέλος ποιός θα το χαμηλώσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. LtC, νομίζω ότι εκτός από τον Ιονν όλοι οι άλλοι συμφωνούμε με την Δημόσια Υγεία. Εγώ πάντως τις λίγες φορές που χρειάσθηκα νοσηλεία δεν μπορώ να πω ότι έχω ιδιαίτερο παράπονο, με μία και μόνη εξαίρεση, όπου το ήθος του γιατρού ήθελε κάποιες απειλές για να καταδεχθεί να μας κάνει παρέα. Χε χε χε.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Μάνα, εκτός του ότι μπορείς να τους απολύσεις (είναι λίγο χρονοβόρο βέβαια, αλλά αξίζει να εφαρμοσθεί), το κράτος οφείλει εφόσον έχει στην κατοχή του επιχειρήσεις να είναι ανταγωνιστικό στην αγορά όπως κάθε άλλος επιχειρηματίας. Απλά πράγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Ιονν, είδες εσύ στις ΗΠΑ να πέφτει το κόστος παροχής υπηρεσιών υγείας; Ο Λάκωνας μας έδωσε σαφή ιδέα για τα οικονομικά μεγέθη. Λίγο σαθρό το βρίσκω το επιχείρημά σου.
    Έχεις ένα δίκιο στο σημείο που οι κρατικές επιχειρήσεις (πέραν Παιδείας, Υγείας, Ασφάλισης) πρέπει να λειτουργούν με καθεστώς ιδιωτικού δικαίου. Συμφωνώ και επαυξάνω. Κύριε, οφείλεις να είσαι ανταγωνιστικός, ζούμε σε ελεύθερη αγορά. Αλλά ο κατά 51% κρατικός έλεγχος των μετοχών εκτός του ότι αποφέρει άμεσα μετοχικά κέρδη στο κράτος (άρα δεν χρειάζεται να φορολογεί υπέρ του δέοντος) αποτρέπει τον κίνδυνο μονοπωλίων και υπερεκμετάλλευσης του καταναλωτή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Δήμητρα, έθεσες πολύ ωραία τον προβληματισμό και την ταλάντευση όλων μας. Αυτό είναι ένα αβαντάζ που έχει ο αυθέντης έναντι του φιλελεύθερου. Ο πρώτος σπάνια αμφιβάλλει για την ορθότητα της άποψής του, ενώ ο δεύτερος κατατρύχεται από το δίλημμα.
    Όμως πρέπει να πάρουμε θέση. Εγώ προσωπικά πιστεύω ότι δεν είναι τόσο λίγοι οι έντιμοι άνθρωποι στην Ελλάδα. Ποτέ τους όμως δεν κατάφεραν να πάρουν τα ηνία γιατί υποσκάπτονται διαρκώς από τους καθεστηκότες. Γι' αυτό πιστεύω ότι είναι δύσκολη μεν, δυνατή δε μια εκ βάθους εξυγίανση. Με την προϋπόθεση (ουτοπική άραγε;) ότι επιτέλους θα λειτουργήσει η δικαιοσύνη σε αυτή την χώρα.

    Γνωρίζω ότι φέρονται εμπόδια εκ των έσω σε όσους εκπαιδευτικούς έχουν συνείδηση, όμως πες μου, τί ψυχή θα παραδώσουμε αν την έχουμε προηγουμένως πωλήσει τρις; Σε τί κόσμο θα ζούμε όταν όλα θα είναι δούναι και λαβείν; Νομίζουμε ότι ζούμε κρίση αξιών τώρα; Τί θα γίνεται τότε; Δεν θα ήθελα να ζήσω μια τέτοια κοινωνία, καλύτερα να πάω στο δάσος, οι λύκοι είναι καλύτερα οργανωμένοι τελικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή